Skip to the content

Skagens seværdigheder

De spændende seværdigheder står i kø i Skagen, byen på toppen af Danmark. Du finder gode spisesteder, dejlige strande, fascinerende aktiviteter og oplevelser for enhver smag.

Kom nemt til Skagen

Fra Skagen Sydstrand Camping er der ikke længere til Skagen, end at du kan hoppe op på cyklen og tage en rask cykeltur ind til byen.

Vores campingplads ligger kun 14 km fra Skagen. Der er cykelsti hele vejen, og du kan bl.a. cykle direkte til Den Tilsandede Kirke, uden at du skal krydse trafikerede veje eller lign.

Hvad gør Skagen til noget specielt?

Tit taler man om, at der er noget særligt over lyset ved Skagen. Man har hørt om det, siden Skagensmalerne tilbage i tiden malede deres imponerende værker i byen.

Der kan godt være noget om snakken. De to have, Kattegat og Skagerrak, støder som bekendt sammen ved toppen af Danmark. Det skaber vanddamp, og mange mener, at det er når solen lyser gennem denne damp, at lyset får et helt specielt skær.

Spis godt i Skagen

Skagen har masser at byde på, også når det kommer til madoplevelser.

Du får fiskeretter med friske råvarer fra de to have på bl.a. Skagens Fiskerestaurant, og du får gourmet på nogle af Nordjyllands allerbedste restauranter på ved f.eks. Ruths Hotel og Brøndums Hotel.

Uanset hvad man er til, så kan man få stillet sulten i Skagen.

Seværdigheder i Skagen

Seværdigheder er der nok af i Skagen, og I får svært ved at nå det hele på en enkelt dag. Tag f.eks. et par af dem, som naturen har skabt; Grenen, Råbjerg Mile, og Den Tilsandede Kirke.

Det samme kan man sige om de famøse Skagensmaleres værker, som kan opleves på Skagens Museum, i Drachmanns Hus og Anchers Hus.

Tag også på lystbådehavnen, der om sommeren emmer af ægte feriestemning. Oplev den betagende udsigt fra Skagen Graa Fyr eller betragt Vippefyret, et af byens berømte vartegn. 

Læs mere om attraktionerne herunder.

Grenen

Grenen er vel nok et af de mest populære udflugtsmål for mange af de turister, der hvert eneste år besøger Skagen.

Der er tale om et helt særligt naturfænomen, når de to have, Kattegat og Skagerrak mødes på toppen af Danmark.

Her er store naturkræfter i spil, og faktisk er strandvolden, som udgør Grenen, vokset med hele 1 km i længden i løbet af de sidste 100 år. Den er i konstant bevægelse, og mange tror, at Grenen peger mod nord, men i virkeligheden peger den mod øst. Det fortæller også noget om vinden og havets kræfter.

Lige så fascinerende det er, lige så farligt er det dog også, hvis man kommer for tæt på. Derfor er badning ved Grenen strengt forbudt.

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er endnu et eksempel på, hvad naturens kræfter er i stand til at udrette.

Det er intet mindre end Danmarks største vandreklit, og den ligger ikke langt fra Skagen. Landskabet er betagende, og hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at man vandrede i Saharas ørken. Der er sand, så langt øjet rækker.

Råbjerg Mile er et naturfænomen, der konstant er under forandring. Vandreklitten – som navnet antyder – vandrer hvert år 15 meter mod nordøst, og det betyder efter alt at dømme, at vejen fra Frederikshavn til Skagen om mellem 100 og 200 år vil være fuldstændig dækket af sand. Samtidig vil de træer, der før har været dækket af sand, komme til syne og stige op af sandet, når vandreklitten har ”vandret” forbi dem.

Her finder du Råbjerg Mile:

Råbjerg Mile Vej, 9990 Skagen

Skagensmalerne

Skagen har længe været kendt for Skagensmalerne, og de imponerende værker, som i sin tid blev skabt med inspiration hentet i den unikke natur og det særlige lys, man finder ved Skagen.

For mange år siden blev det en tradition for kunstnere at tage til Skagen for at opleve den betagende natur og det afsidesliggende samfund. Dengang var det nemlig ikke nemt at komme til Skagen. Det var i slutningen af 1800-tallet, og der var endnu ikke anlagt jernbanespor fra Frederikshavn til Skagen. Der var heller ikke nogen havn, så når skibe skulle lægge til, skete det på vestkysten med frygtindgydende bølger, der besværliggjorde det. Turen til Skagen foregik derfor for langt de flestes vedkommende til hest.

Kunstnere i massevis samledes i Skagen og dannede en hel kunstnerkoloni, som ikke kun omfattede kunstnere og malere, men også forfattere, digtere, musikere mv.

De fandt en hel særlig inspiration i Skagen, som de ikke følte var at finde andre steder.

Den Tilsandede Kirke

Ligesom det er tilfældet med mange andre attraktioner og seværdigheder i Skagen, så har naturens kræfter også spillet en stor rolle ved Den Tilsandede Kirke.

Den voldsomme sandflugt gjorde, at kirken, der ellers havde samlet folk fra nær og fjern i over 400 år, til sidst måtte lukke og slukke for menigheden, da sandet vandt kampen og dækkede hele kirken til bortset fra kirketårnet, der fortsat er synligt og troner i landskabet.

Her finder du Den Tilsandede Kirke:

Gammel Kirkesti, 9990 Skagen

De gule Skagen-huse

Den meget genkendelige gule farve, som man finder på husene i Skagen og de røde tegltagsten, er noget, mange forbinder med byen på toppen af Danmark.

Men hvordan er traditionen med denne gule farve egentlig opstået?

De dominerende farver på, hvad man vel kan kalde et traditionelt Skagen-hus, er gul og rød. Facaderne på husene er gulkalkede og tagene er teglrøde med forskellinger, der er hvidkalkede.

Hvert år omkring pinse var der tilbage i tiden tradition for, at husene blev kalket med en bladning af tørret okker og kalk. Et år blev nogle huse i Skagen ved en fejl kalket med en anden type okker, end man plejede. Der var denne gang tale om en fransk guld-okker, som skaber en meget dybere gul farve. Mange mener, at denne fejl er skyld i, at Skagengul ser ud, som den gør i dag.

De hvide forskellinger, som man kan se på de røde tegltagsten, havde bl.a. til formål at fungere som kendingstegn for skibe. De mere overtroiske mente endda, at de hvide forskellinger kunne holde onde ånder og hekse væk. Disse hvidkalkede forskellinger kalder man også ofte for blonder.

Vippefyret i Skagen

Det oprindelige fyr, som var det allerførste af slagsen i hele Danmark, blev opført i år 1627. Det holdt indtil 1700-tallet. Man har siden da opført en tro kopi, som altså nu står præcis samme sted som det oprindelige. 

I sin tid blev Vippefyret bygget pga. de mange skibsforlis omkring Skagen og især ved Grenen, hvor de to have mødes og skaber farlige havstrømme og vindstød. Fyret skulle hjælpe med at lede skibstrafikken forbi det farlige rev i vandet.

Fyret fungerede ved, at man sænkede brændekurven på fyret ned til jorden, og når den var fyldt med brænde, tændte man ild og vippede brændekurven i vejret, således at skibene kunne se den brændende flamme fra lang afstand.

I Danmark fandtes der vippefyr i funktion, indtil det sidste af slagsen på Anholt blev nedlagt i 1799.

Fascineret af Skagen? Her kan du se andre af Nordjyllands hyggelige byer.

Digital flaskepost

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode tilbud, nyheder og spændende oplevelser fra det hyggelige Nordjylland direkte i din indbakke.

Deltag samtidig i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.

Book din næste campingferie

Hold den perfekte campingferie midt i Danmarks smukke natur. Hav, strand, klitter - camping når det er bedst.